Top

Zomer etiquette: wat trek je aan zodra de temperatuur de 20+ graden aantikt?

The HospitalitistHospitality Zomer etiquette: wat trek je aan zodra de temperatuur de 20+ graden aantikt?

Zomer etiquette: wat trek je aan zodra de temperatuur de 20+ graden aantikt?

Wanneer de zon begint te schijnen, de dagen langer duren en de vrijmibo’s ineens buiten plaatsvinden gebeurt er nog wat anders; men bevindt zich in een groot grijs gebied als het gaat om kleding. Wat is wel gepast op kantoor en wat kan absoluut niet? Natuurlijk zijn er verschillen per werkgever, maar met onderstaande tips weet je in ieder geval zeker dat je goed zit.

 

Common sense

Een eerste tip is logisch nadenken. Denk na over wat jij wel of niet gepast zou vinden bij collega’s en neem dat mee tijdens het kiezen van een outfit. Natuurlijk is een mening per persoon verschillend, maar door te kijken wat bijvoorbeeld jouw leidinggevende aantrekt op een warme dag, krijg je al snel een goed idee van wat gepast is.

 

 

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..

Het is warm, dus vandaag trek je eens geen hemdje aan onder die blouse of laat je je panty in de kast liggen. Iets wat voor de hand liggend lijkt, maar ook snel vergeten kan worden is een laatste check voor je de deur uit gaat. Kijk of de BH die je aanhebt niet doorschijnt of, als man, dat er geen borsthaar boven je blouse uitsteekt. Zo zorg je ervoor dat je er ondanks de hitte, toch professioneel en verzorgd uitziet.

 

 

Een uur in de wind

Bovenstaande geur is makkelijk te vermijden door wat extra deodorant op te spuiten ’s ochtends en een busje mee te nemen in je tas. Zeker wanneer je een (lang) stuk moet fietsen of in een warme tram/trein/metro hebt gezeten kun je het snel warm krijgen, dus twijfel niet om bij aankomst op kantoor opnieuw de deodorant erbij te pakken.

 

Do’s and dont’s: is jouw garderobe er al klaar voor?

 

Mannen
  • Geen korte broek. Je wilt natuurlijk niets liever dan een korte broek aantrekken zodat de hitte wat draaglijker wordt, maar helaas is dit voor mannen not done. Korte broeken zullen een zakelijk gesprek meteen een informele sfeer geven, terwijl dit meestal niet de bedoeling is.
  • Een korte broek is dus uitgesloten, moet je als man dan de hele dag in een pantalon of warme spijkerbroek? Nee! Gelukkig zijn ook daar opties. Kies er bijvoorbeeld voor om de broekspijpen iets op te rollen waardoor de enkels bloot zijn; iets luchtiger en het oogt ook nog fashionable. Een andere optie is om te gaan voor een mooie linnen of katoenen broek; lekker luchtig!
  • What about overhemden? Veel mannen komen standaard in overhemd, of zelf in pak naar kantoor. Dit laatste hoeft in de zomer echt niet altijd nodig te zijn. Ook voor overhemden zijn er mogelijkheden. Kies er bijvoorbeeld voor om een polo te dragen of om de mouwen op te stropen, dit zorgt ervoor dat je het minder warm hebt zonder dat het af doet aan een professionele uitstraling.
  • Geen slippers of andere open schoenen. Schoenen voor mannen zijn lastig in de zomer. Waar de dames gerust een nette sandaal aan mogen, zijn slippers of sandalen voor mannen geen mogelijkheid. Wat wel kan zijn bijvoorbeeld instappers of luchtige, schone sneakers, dus geen afgetrapte Nikes. Denk dan natuurlijk wel nog eens aan puntje 2; kijk in de spiegel voor je de deur uit loopt

 

 

Vrouwen
  • Draag altijd een kledingstuk met een (kleine) mouw. Hoe fijn het ook is om met blote armen rond te lopen, is het toch een goed idee om voor een klein mouwtje te kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet geven, is het niet heel prettig om naar ontblote oksels te kijken. Toch graag die mouwloze top aan? Neem dan een dun vestje of colbertje mee.
  • Voor vrouwen zijn de schoenen een ontzettend grijs gebied in de zomer. Want de gewone teenslippers zijn uit den boze, maar nette sandaaltjes kunnen wel, mits de voeten er goed verzorgd uitzien. Dit komt weer terug op punt één van dit artikel, denk logisch na over wat jij wel of niet acceptabel zou vinden bij een collega en denk erover na wat voor indruk je maakt door bepaalde schoenen aan te trekken.
  • Mocht je ervoor kiezen om een sandaaltje aan te trekken, denk er dan aan om je tenen een leuk kleurtje te geven, het liefst iets wat past bij de rest van je outfit, maar een basic, nude kleur kan ook heel mooi zijn.
  • Als je haar maar goed zit. Vrouwen met lange haren hebben hier in de zomer vaak extra veel last van; warme haren die in je nek plakken is iets waar niemand blij van wordt. Kies er dus voor om op een warme dag je haren eens op te steken, hierdoor heb je het meteen een stuk koeler.

 

 

Lang verhaal kort: er zijn een hoop geschreven en ongeschreven regels omtrent de etiquette in de zomer, dus draag vooral iets waar jij je goed in voelt en waarvan jij het idee hebt dat je de juiste indruk achterlaat. Twijfel je? Vraag het aan jouw leidinggevende of kijk of er niet ergens een kledingprotocol te vinden is.

Heb je je garderobe inmiddels afgestemd op de zomer, maar merk je dat je motivatie je in de steek begint te laten? Lees dan dit artikel om ervoor te zorgen dat jij lachend de zomer doorkomt.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.