Top

Bodylanguage

Bodylanguage

Ken je dat gevoel, dat je ergens bent en je je niet welkom voelt door de gastvrouw of heer die je begroet? Het kan je overal overkomen. Bij een hotelreceptie tijdens de check-in, op het vliegveld bij de balie, tijdens een etentje in een restaurant of zelfs gewoon bij de kassa in de winkel. Heb je je weleens afgevraagd wat het dan is wat dat gevoel oproept? Body language speelt een belangrijke rol waar je je wellicht niet altijd bewust van bent.

 

Maakt iemand oogcontact en zie je een glimlach op het gezicht? Heeft deze het lichaam naar jou gericht terwijl jullie communiceren? Krijgen de woorden een positieve energie door het gebruik van handgebaren? Dit zijn kleine dingen die het verschil maken en ervoor zorgen of jij je welkom voelt of niet.  Je wilt ‘gezien worden’ als gast en als persoon. Body language speelt daarin een belangrijke rol. Mooie woorden zijn niet geloofwaardig als het lichaam iets anders zegt. De opmerking “leuk dat je er bent” klinkt minder welkom met de schouders hangend naar beneden, handen in de zakken en een strak gezicht. Of dat iemand je de weg uitlegt zonder je aan te kijken. Welk gevoel roept dat bij je op?

 

Van nature luisteren wij eerst naar body language. Kijk maar eens hoe snel je een mening of een gevoel hebt over iemand voordat deze überhaupt één woord gesproken heeft. Wij scannen bewust en onbewust en passen onze reactie daarop aan.  Niet voor niets dat als je een rothumeur hebt, het lijkt alsof je die dag alleen maar chagrijnige gasten hebt of boze mensen aantrekt.

 

Hoe staat het met jouw body language?  Spreek je deze vloeiend of ben je je er helemaal niet van bewust wat je allemaal zegt. Hoe geef jij gasten een welkom gevoel? Maak je tijd voor ze als ze binnenkomen? Sta je stil, kijk je ze aan met je hele lichaam of praat je al lopend voor ze uit? Zit je onderuitgezakt op de stoel of zit je met je borst vooruit en rechte schouders?

 

Vraag eens aan directe collega’s of vrienden of je lichaam dezelfde taal spreekt als je woorden. Vraag actief om feedback en leer van anderen. Als je je ergens welkom voelt, ga dan eens na hoe dat kwam. Wat deed de persoon in kwestie anders dan anders? Wat gebeurde er? En spiegel dat naar je eigen gedrag en houding.

 

Tip: kijk de TedTalk van Amy Cuddy! In haar TedTalk verteld zij over de invloed die lichaamstaal heeft op andere, maar ook op jezelf. Ze legt uit dat als jij je bewust wordt van jouw lichaamstaal, jij je gedrag en houding kunt veranderen.

No Comments

Leave a Comment