Top

De keuzes die je maakt

De keuzes die je maakt

Leestijd: 3,5 min.

Geschreven door: Helma Loomans

 

“Vergeet niet dat de keuzes die je maakt
de juiste zijn want je hebt ze zelf gemaakt.”

De keuzes die je maakt – Van Dik Hout

 

Elke dag krijgen we te maken met keuzes. Van nog even je wekker snoozen en wat je gaat eten tot de grotere keuzes. Sommige mensen zijn heel impulsief en volgen direct hun gevoel, anderen zijn heel bedachtzaam. Het gros van ons zit daar ergens tussenin. Hoe zorg je ervoor dat je hier de juiste balans in vindt en achter je keuzes kan staan?

 

“You were born to be real, not to be perfect” – Ralph Marston

Ik herinner me nog goed dat ik in mijn studentenhuis alle kaarsjes precies gelijk aan elkaar zette, de afstandsbediening op het goede plekje, alles stond letterlijk en figuurlijk kaarsrecht. Als zelfreflecterend perfectionist kwam ik erachter dat dit voor mij een manier was om orde en rust te brengen in mijn veel te onrustige gedachtes. En dat hielp, een beetje, tijdelijk. Nu, twintig jaar later (let op, oma vertelt…) heb ik van alles gedaan om dat perfectionisme uit huis te gooien, want het is eerder ongezellig dan functioneel. Yoga, mindfulness, cursussen stresshantering, van alles heb ik gedaan. Uiteraard wilde ik ook dit perfect uitvoeren 😊, waardoor opvallend genoeg de keuze om te stoppen met een cursus de grootste stap bleek te zijn. Een doorbraak in mijn patroon van geen fouten mogen maken. Het gevoel van falen kon ik omzetten in trots omdat ik ruimte gaf aan iets dat voor mij veel belangrijker was dan die ene cursus afronden.

 

“Just do it” – Nike

Vorige maand ben ik gecertificeerd Scrum Master geworden. Scrum is een manier van “Agile” werken die ervoor zorgt dat teamprojecten op een veel productievere wijze worden opgeleverd. 1 van de teamopdrachten tijdens de trainingsdagen opende mijn ogen. Als groep kregen we een opdracht om zoveel mogelijk ballen allemaal aangeraakt te hebben en de bal “air time” te geven. We kregen een paar minuten om tactiek te bepalen en moesten toen starten. Daarna mochten we een paar minuten evalueren, die we ook gebruikten om onze tactieken aan te passen en weer uittesten. In totaal waren er zo 4 rondes. De verbeteringen waren echt enorm per ronde! Het interessante is dat we dit nooit hadden behaald als we in plaats van 4 rondes alle overlegtijd in 1 keer gebruikt hadden en dan waren gaan uitvoeren. Het is namelijk zo dat je sommige dingen gewoon moet testen en van moet leren om grote stappen te maken, je kan niet alles van tevoren uitdenken. Toen ik dit vertaalde naar ons dagelijkse werk, werd ineens duidelijk dat we daar zo gewend zijn om (veel) te overleggen, vergaderen, discussiëren om een proces of plan te optimaliseren. Maar gewoon starten en daarvan leren, is dus veel effectiever. Het team bracht zoveel in waar ik zelf niet op gekomen was. En ja, dan moet je dus wel fouten durven maken allemaal, want daar word je beter van. Hoe tegenstrijdig ten opzichte van mijn perfectionistische aard en… hoe bevrijdend. Kortom; stop talking, start doing!

 

“A goal should scare you a little & excite you a lot” – Joe Vitale

Ik werk samen met een heel gemotiveerde groep mensen, die ook echt open staan voor feedback en reflecties. Het is goed om te beseffen waarom je bepaalde keuzes maakt, of dingen doet zoals je doet. De keuzes waar je het meest trots op bent, zijn degene die passen bij wie jij bent, of zorgden dat je dichterbij een belangrijk doel of waarde van jezelf komt. Ik herken mezelf heel erg in bovenstaande quote. Er zijn een paar keuzes in mijn leven geweest, die inderdaad wat spanning opleverde, maar ook een heel enthousiast gevoel. De keuze om uit mijn heel goede baan als Manager Commercie van de Particuliere Markt bij Univé te stappen en me in te kopen bij Consumatics, een start-up gericht op neuromarketing en onbewust consumentengedrag, was er zo één. Ik weet nog precies hoe ik me voelde toen ik bij de eigenaresse (en later dus mijn compagnon) een balletje opgooide dat als zij behoefte had aan een bedrijfspartner ze mij kon bellen. Ik zei het en dacht meteen, wat zeg ik nou?! Maar mijn hart sloeg een keer over en steeds als ik er aan dacht werd ik heel erg energiek en blij. Ook toen zij en ik samen besloten een grote investering te doen in een app. Allebei met een kind op onze arm aan de telefoon met elkaar “gaan we dit echt doen, JA, we gaan dit doen!”. En eerlijk, ook de keuze met mijn vriend voor kinderen was er één, want ik vond het stiekem ook best spannend om voor die “black box” te kiezen, maar het idee van die kinderstemmetjes in ons huis gaf me een heel warm gevoel (wat geheel terecht bleek). Al deze keuzes hebben mij zo ongelofelijk veel gebracht en zo gelukkig gemaakt. En ja, alles heeft voor- en nadelen, zo zit het hele leven in elkaar, maar als je je waardes, je doelen en je gevoel van excitement volgt, weet je dat de keuzes die je maakt “de juiste zijn, want je hebt ze zelf gemaakt”, aldus Van Dik Hout.

No Comments

Leave a Comment