Top

Eindelijk tijd voor je geluk!

The HospitalitistPersoonlijk Leiderschap Eindelijk tijd voor je geluk!

Eindelijk tijd voor je geluk!

Leestijd: 3 minuten

Door: Kirsten Dik

 

We leven in een tijd waar het ‘festivalseizoen’ een begrip is, waarin het bizar is om je telefoon niet mee te nemen tijdens het boodschappen doen, het de standaard is om Airpods in te hebben in het openbaar vervoer, donderdag ook een uitgaansdag is (zelfs al moet je vrijdag om 08:30uur weer op kantoor zijn) en je Netflix kan kijken terwijl je met een essay bezig bent. Het klinkt allemaal zeer productief, maar is dat eigenlijk iets waar we gelukkig van worden? In deze blog legt The Hospitalitist uit hoe het juist in deze tijd nuttig kan zijn om even op pauze te staan. Want neem jij wel eens de tijd om echt even ‘niks’ te doen en er zo achter te komen waar je nou eigenlijk écht gelukkig van wordt?

 

Gedwongen niks doen

Misschien komt het door deze ‘gekke corona-tijden’, maar het lijkt alsof de hele wereld zich begint te beseffen dat life as we knew it eigenlijk best veel gevraagd was. Nu we gedwongen thuis zitten met alleen onszelf, onze directe omgeving en onze eigen gedachtes lijkt er een collectief besef te ontstaan dat er ook nog zoiets bestaat als ‘niks doen’. Maar eerlijk is eerlijk, ‘niks doen’ was voor deze tijden niet per se iets om trots op te zijn. Je moet zo veel mogelijk bereiken, het liefst in een zo kort mogelijke periode. Anders staan LinkedIn, Facebook en Instagram klaar om je te laten weten dat het andere mensen in je directe (of niet zo directe) omgeving zijn die het wél voor elkaar krijgen om een eigen bedrijf te starten, een killerbody te kweken en een gezin te onderhouden in een periode van anderhalf jaar. En als iemand anders dat kan, dan moet jij dat ook kunnen. Toch?

 

Wie denk je dat je bent?

Toch kan het heel belangrijk zijn. Als je constant van hot naar her aan het vliegen bent en geen tijd meer kan vinden om even rustig stil te staan bij wat jij belangrijk vindt in het leven, kan het zomaar zijn dat je door alle activiteiten die je je op de hals hebt gehaald eigenlijk helemaal niet meer aan het doen bent wat je eigenlijk graag doet in dit leven. Je doet het gewoon omdat je het anderen ook ziet doen. In zijn boek ‘De logica van geluk’ beschrijft succesvol zakenman, ingenieur en schrijver Mo Gawdat waarom je zo snel geneigd bent dingen te doen die je misschien helemaal niet gelukkig maken. Als je wilt weten wie je bent, en wat je gelukkig maakt, dan is er een ding wat je aan de kant moet zetten: je ego. Met je ‘ego’ wordt je gevoel van identiteit bedoeld. Een persoon, hoe jij jezelf ziet of hoe je denkt (of hoopt) dat andere mensen jou zien.[1]

 

Maskers af

Mo ligt toe: ‘Zodra we maskers gaan dragen om ons ego te versterken, spelen we de rest van ons leven een rol. De rol van machtige baas, moeder, intellectueel, kunstenaar (…)’ Deze ‘rollen’ bepalen niet wie je bent als persoon en/of wat jou gelukkig maakt als persoon. Dus vraag jezelf eens af: welke ‘rol’ ben ik aan het spelen? Doe ik dit omdat ik er zelf gelukkig van word, of om indruk te maken op anderen om me heen? Misschien ontdek je wel een aantal nieuwe interesses of hobby’s, nu de dagelijkse gang van zaken er heel anders uit ziet. Het belangrijkste is dat je daar zelf voor open staat!

 

Tijdens je drukke volgepropte dagen heb je dus weinig tijd om stil te staan bij de vraag of je dingen nu eigenlijk doet voor jezelf, of voor anderen. Het voordeel van gedwongen ‘niks doen’ is dat je nu dus genoeg tijd hebt om jezelf dit wél af te gaan vragen. Sommige mensen komen er nu bijvoorbeeld achter dat ze het vreselijk vinden om thuis te werken, anderen zullen zich misschien beseffen dat ze het relatief afgesloten leven eigenlijk prettiger vinden dan ze hadden verwacht. Dit is de tijd om deze dingen op een rijtje te zetten, zodat je straks na deze gekke tijden nog steeds voor ogen hebt wat jíj eigenlijk belangrijk vindt in het leven. In plaats van wat je wilt uitstralen op je LinkedIn of Instagram feed.

[1] Uit: ‘De logica van geluk’ door Mo Gawdat p. 97

No Comments

Leave a Comment