Top

Gelukkig heb je je benen nog

The HospitalitistPersoonlijk Leiderschap Gelukkig heb je je benen nog

Gelukkig heb je je benen nog

Leestijd: 3 minuten

Door: Kirsten Dik

 

Gelukkig heb je je benen nog

 

Dankbaarheid is iets moois, maar ook iets waar wij in onze eigen comfortabele bubbel nog wel eens vergeten aandacht aan te besteden. The Hospitalitist motiveert graag om positief en dankbaar te blijven! Hoe vaak op een dag ben jij je bewust dankbaar voor de situatie waarin jij je bevindt? Terwijl je daar even over nadenkt, volgt hieronder een korte uitleg over hoe jij positiever in het leven kan staan!

 

‘Ik heb een héél zwaar leven’

De buschauffeur rijdt voor je neus weg, het regent en nu is je paraplu kapot, je trein valt uit, je telefoonscherm begeeft het, je hebt een kater, je scheurt uit je broek, je stoot je teen… Dát zijn de dingen waar we vaak bij stilstaan, is het niet? ‘Ik heb gewoon m’n dag niet’ wordt een stuk vaker gezegd dan: ‘ik ben vandaag zomaar heel erg vrolijk!’ En wat vinden we toch vaak dat we een zwaar leven hebben. Voor wie hem nog niet kent: Brigitte Kaandorp heeft hier een geweldig toepasselijk lied over geschreven[1], zeker even het Googelen waard.

 

Negativiteitsbias

Misschien volgt er nu zo’n welbekend ‘aha’ momentje, maar dat we eerder geneigd zijn te balen van een gemiste bus dan dat we staan te springen omdat we de bus hebben gehaald komt niet alleen maar omdat we met z’n allen expres flinke zeikers zijn. Er bestaat daadwerkelijk zoiets als een negativiteitsbias. Dat wil zeggen dat ons brein veel eerder geneigd is om een negatieve gebeurtenis op te slaan dan een positieve. Evolutionair gezien was het voor ons namelijk zeer nuttig om te focussen op verschillende zorgen zoals het vinden van genoeg eten om te overleven, of niet aan stukken te worden gescheurd door roofdieren[2].

 

De bus is geen roofdier

Voordat je nu de conclusie trekt: ‘ah, ik kan er dus helemaal niks aan doen dat ik zo denk!’ Het is vanuit evolutionair oogpunt misschien wel logisch dat ons brein zo functioneert, het is niet meer essentieel. Tegenwoordig hoeven we ons over het algemeen namelijk geen zorgen meer te maken over de aanval van een levensgevaarlijk roofdier, of hoe we nou precies aan ons eten gaan komen om te overleven. Vanuit evolutionair oogpunt is negativiteitsbias dus logisch, maar het is dus niet meer nodig in onze moderne tijd. Ons brein denkt nog wel zo, maar je kan er wat aan doen om het te veranderen.

Aan ons nu de taak om die vervelende negativiteitsbias weg te werken! Hoe? Door actief je best te doen je meer de focussen op het positieve, in plaats van het negatieve. Hieronder volgt een minicursus positiviteit en dankbaarheid 101, door Sylvana IJsselmuiden.

 

Hoe het ook kan: Sylvana IJsselmuiden

Velen van jullie zullen bekend zijn met Sylvana IJsselmuiden. Misschien is ze bij de mannen iets meer in beeld van dan bij de vrouwen (haar kan je ook even Googelen). In één ding is ze bijzonder goed: positief blijven. Onder haar laatste instagrampost schrijft ze: ‘Negatieve energie en gedachten zijn zo zonde van je tijd. Wees dankbaar voor wat je wel hebt in plaats van niet. Als je weer eens baalt van die rij bij de winkel, denk dan: ‘ik heb mijn benen nog’[3].

 

En zo is het! Vanuit evolutionair oogpunt is dat ook echt een gegronde zorg: heb ik mijn benen nog wel? Is het antwoord ja? Wees blij! En zo zal je merken dat je op een dag al heel snel dankbaar kan zijn voor heel veel simpele dingen. Elke avond genoeg te eten, goed onderwijs, goede infrastructuur, vrienden, familie, het feit dat je leeft! Hoe vaker je stilstaat bij al deze positieve gebeurtenissen, hoe minder snel de gemiste bus je hele dag nog kan verpesten.

 

 

 

 

 

 

 

[1] https://www.youtube.com/watch?v=BFugEoNNUFc

[2] https://positivepsychology.com/3-steps-negativity-bias/

[3] https://www.instagram.com/p/CAcZwHdBUiC/

 

No Comments

Leave a Comment