Top

100% achter je keuzes staan: Hoe het creëren van een visie jou kan helpen in het dagelijks leven

The HospitalitistPersoonlijk Leiderschap 100% achter je keuzes staan: Hoe het creëren van een visie jou kan helpen in het dagelijks leven

100% achter je keuzes staan: Hoe het creëren van een visie jou kan helpen in het dagelijks leven

Leestijd: 3 minuten

Door: Sona Chatterjee

 

The only thing worse than being blind is having sight but no vision.” Deze befaamde woorden sprak Amerikaans auteur en politiek activiste Helen Keller, die op jonge leeftijd zowel doof als blind werd. Keller benadrukte het belang van het hebben van een visie, wat ook op persoonlijk niveau van toepassing is. Een visie beschrijft de meest wenselijke toekomst die jij voor je ziet: jouw dromen, wensen en lange-termijn doelen. Het hebben van een visie is belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling: door een visie voor jezelf te creëren open je deuren naar inspiratie en nieuwe energie. Keller’s woorden tonen hiervan het belang: het creëren van een persoonlijke visie is voor iedereen, hoe moeilijk je positie ook is, belangrijk voor je eigen welzijn, tevredenheid en ontwikkeling. Maar hoe vorm je zo’n visie?

 

Een begin maken

Het allerbelangrijkst is dat je voor jezelf bepaalt wat voor jou belangrijk is in het leven. Aan welke onderdelen van het leven hecht jij speciale waarde? Voor sommigen is het gezondheid: goed eten, sporten, mindfulness. Voor anderen is het welvaart: een goede baan met stabiel inkomen, een groot huis. Het kan een van deze onderdelen zijn, of een combinatie: wat er in jouw lijst met belangrijke aspecten staat is hoogstpersoonlijk. Door de dingen waar jij speciale waarde aan hecht in het leven op een rij te zetten, creëer je voor jezelf een schets van jouw ideale leven. Op welke aspecten kun je letten bij het vormgeven van jouw visie?

 

Jouw “waarom”

Je visie is een leidraad voor jezelf: jouw “waarom” bij het maken van keuzes in het leven. Bedenk bij het opstellen van je visie dat deze puur voor jezelf is. Niemand anders hoeft hem te zien, dus je kunt hem zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Het kan helpen om je visie op papier te zetten: zo creëer je voor jezelf wat meer overzicht en is het makkelijker om later op je visie te reflecteren en voor jezelf op te frissen wat voor jou belangrijk is in het leven en hoe dat misschien is veranderd in de afgelopen periode. Maar hoe gebruik je jouw visie dan in het dagelijks leven?

 

100% achter je keuzes staan

Nadat je een ideaalbeeld voor jezelf hebt getekend, kun je jouw visie in de praktijk gaan toepassen. Laat je visie jou leiden in het dagelijks leven: wanneer je keuzes moet maken of tegen een struikelblok aanloopt kan het helpen om naar het grotere plaatje te kijken. Reflecteer op de manier waarop jouw levenskeuzes bijdragen aan je visie: is je huidige baan of studie een stap in de juiste richting, of zou je jezelf misschien op ander vlak verder willen ontwikkelen? Doordat je voor jezelf een visie hebt gecreëerd kun je makkelijker en gemotiveerder achter de keuzes die je maakt staan. Zo kun je met een gerust hart “nee” zeggen op bepaalde kansen en op andere dingen juist met 100% zekerheid “ja”.

 

En nu?

Door continu op je visie terug te komen en deze te blijven vernieuwen en bijwerken, kun je ook de manier waarop je jouw doelen nastreeft blijven aanpassen. De visie die je nu voor jezelf opstelt is niet onveranderbaar: laat hem juist met je meegroeien. Naarmate je meer meemaakt in je leven zullen de dingen die voor jou belangrijk zijn veranderen, wat in je visie moet worden afgespiegeld. Denk daarom zo nu en dan, wanneer je een rustig moment voor jezelf hebt, weer even over je visie na. Zo kun je de zekerheid die je voor jezelf hebt gecreëerd voor het staan achter je keuzes blijven behouden. Dus: Wat is voor jou op dit moment het belangrijkst in het leven?

No Comments

Leave a Comment