Top

Het Kweken Van Doorzettingsvermogen Als Uitgangspunt Voor Succes

The HospitalitistPersoonlijk Leiderschap Het Kweken Van Doorzettingsvermogen Als Uitgangspunt Voor Succes

Het Kweken Van Doorzettingsvermogen Als Uitgangspunt Voor Succes

Door: Sona Chatterjee

Leestijd: ca. 3 min

 

Het ontwikkelen van een stevig doorzettingsvermogen is een gouden tip voor het behalen van succes in het leven. Zoals Maya Angelou, een wereldberoemde Amerikaanse dichteres en mensenrechtenactiviste, benadrukte: “You may encounter many defeats, but you must not be defeated. In fact, it may be necessary to encounter the defeats, so you can know who you are, what you can rise from, how you can still come out of it.” Wat kunnen wij leren van deze wijze woorden?

 

Leren van je fouten

Het citaat van Maya Angelou is een perfecte ondersteuning voor de beschrijving van het belang van doorzettingsvermogen. Ze stelt dat je je niet mag laten ontmoedigen door tegenslagen of mislukkingen, maar dat je zulke momenten juist moet benutten als kansen om te leren en te groeien. Door te reflecteren op de momenten waarop je in het leven gefaald hebt, kun je voor jezelf ontdekken wat je sterke en zwakke punten zijn. Hierdoor heb je de mogelijkheid om te verbeteren op de punten waar je minder sterk in bent en gebruik te maken van de punten waar je al wel sterk in bent. Het is dus helemaal niet erg om fouten te maken in het leven, in tegendeel: fouten maken is juist een heel normaal onderdeel van je persoonlijke leerproces. Deze redenering is tekenend voor het belang van doorzettingsvermogen. Maar wat betekent doorzettingsvermogen precies?

 

Versterken van persoonlijke motivatie

Doorzettingsvermogen: het vermogen van een individu om vol te houden, ondanks tegenslagen. Om je doelen te kunnen behalen is het essentieel dat je bezit over een fatsoenlijke mate van doorzettingsvermogen. Met de kracht om vol te houden kun je niet alleen van jezelf leren, zoals Maya Angelou beschreef, maar zorg je ook voor persoonlijke motivatie. Wanneer je doorhebt dat je hoe dan ook tegen obstakels zult aanlopen, is het makkelijker om jezelf te motiveren wanneer dit daadwerkelijk gebeurt. Je zult zo, naast het kweken van motivatie, je eigen doorzettingsvermogen daarbij tegelijkertijd nog sterker maken. Daarnaast kan doorzettingsvermogen positief bijdragen aan je zelfbeeld. Waaruit haal jij bijvoorbeeld zelfvertrouwen?

 

Zelfverzekerdheid

Het bezitten van een sterk doorzettingsvermogen draagt bij aan het creëren van zelfverzekerdheid, omdat het je laat beseffen op welke manier je controle hebt over het behalen van je doelen. Wanneer je een sterk doorzettingsvermogen hebt, zul je doorkrijgen dat je altijd te maken zult krijgen met tegenslagen, maar dat dit niet betekent dat je moet opgeven. Zodra je dit doorhebt, kun je inzien dat je veel meer controle hebt over het behalen van je doelen dan je misschien eerder gedacht had, puur omdat je weet dat het blijven doorzetten tijdens moeilijke perioden bijna altijd tot positieve uitkomsten zal leiden. Bovendien ben je met een sterk doorzettingsvermogen betrouwbaarder als persoon, wat zeer positief is voor je persoonlijke carrière. Want wie is er nou betrouwbaarder om mee samen te werken: iemand die opgeeft bij de kleinste tegenslag of iemand die, wat er ook gebeurt, door blijft zetten tot zijn doel bereikt is?

 

Ruimte voor ontwikkeling

Je doorzettingsvermogen is dus om verschillende redenen belangrijk voor het behalen van succes. Zie het als een uitgangspunt voor je persoonlijke ontwikkeling: om nieuwe vaardigheden op te doen en beter te worden op verschillende vlakken is het allerbelangrijkst dat je kunt blijven doorzetten. Hoe moet je aan die nieuwe vaardigheden komen als je door de obstakels die je onderweg tegenkomt opgeeft? Daarbij heeft jouw doorzettingsvermogen de hoofdrol. Dus: denk bij de volgende keer dat je met een tegenslag te maken krijgt in hoeverre dit obstakel jou belemmert voor het behalen van je doel, maar voornamelijk hoe je dit probleem het makkelijkst op kunt lossen. Probeer, in plaats van te focussen op de tegenslag, te kijken naar het grotere plaatje: hoe heb je in het verleden over dergelijke situaties gehandeld en wat heeft dit je destijds opgeleverd? Door voor jezelf je tegenslagen in perspectief te zetten kun je gemakkelijker frisse motivatie creëren, zodat je sneller je doelen kunt behalen. In de woorden van Maya Angelou: er zullen altijd tegenslagen zijn, maar laat deze jou niet verslaan.

 

 

 

No Comments

Leave a Comment