Top

Mooie momenten, ook in zware tijden

The HospitalitistPersoonlijk Leiderschap Mooie momenten, ook in zware tijden

Mooie momenten, ook in zware tijden

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Geschreven door: Helma Loomans

 

Tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar, stond alles gedwongen stil. Acuut. Vliegtuigen bleven aan de grond. Er werd thuis gewerkt. Scholen waren dicht. Sociale uitjes. Alles stond even helemaal stil. Van drukke bezige bijtjes werden we ineens in en rond ons huis gedwongen tot een nieuwe leefstijl. Sommigen van ons waren nooit meer alleen en anderen… waren alleen nog maar alleen.

 

Beter iets dan niets

Met elke verbetering, waren we ongelofelijk blij. Elke persconferentie die een verruiming aankondigde, werd met een opluchting ontvangen. Alles wat tot kort daarvoor nog zo vanzelfsprekend leek, werd nu het weer kon toegejuicht. De scholen gingen weer half open en daarna helemaal, we mochten weer sporten, we konden weer samen een borreltje drinken op het terras en langzaamaan kregen we de smaak van het “oude leven” weer te pakken. We konden weer leven!

 

Verrassingen

De zomervakantie was voor velen een heel andere dan normaal. Veel onzekerheid, weinig voorpret en vaak ook een aanpassing van plannen. Maar van veel mensen hoorde ik achteraf heel positieve geluiden. Meer dan ooit genoten we van die vakantie, die we anders invulden, maar door de onzekerheid of die door kon gaan ook extra fijn aanvoelde. Mensen kwamen op andere plekken dan normaal en beschreven hoe mooi Nederland eigenlijk ook is.

 

Tweede golf

En dan… De zomer is voorbij, elke week meer besmettingen en toen die persconferentie weer, maar nu met beperkingen, grote beperkingen. De tweede golf is een feit. Je ziet dat mensen dit verschillend ervaren. Sommigen pakken snel de modus van afgelopen voorjaar op. Sommigen zijn blij dat hun drukke weekenden nu toch weer leeg getrokken kunnen worden. Tegelijkertijd zijn er ook mensen voor wie deze tweede golf een enorme spanning oplevert. Privé betekent dit het een en ander, maar zakelijk kan dit ook heel zwaar zijn. Net van de schrik bekomen, maar wat gaat er nu nog komen? Wat houdt dat in voor mijn organisatie? Wat betekent dit als je als ZZP-er werkt? Maar ook als werknemer. Reorganisaties zijn in heel veel organisaties gaande. Een heel onzekere tijd. Weer. Of eigenlijk nog steeds.

 

We krijgen zeker weten onzekerheden

Ik wens iedereen die het nu zo zwaar heeft wat lucht toe, nieuwe energie en vertrouwen. Het feit is dat het coronavirus nog niet weg is en het vaccin nog niet gereed. Het jaar 2020 zal voor altijd in ons geheugen gegrift zijn, daar praten we nog over als we oude omaatjes en opaatjes zijn en alleen nog maar praten over wat geweest is, omdat er weinig is om over te praten over wat er nog gaat komen.

 

We zijn gauw geneigd vertrouwen te halen uit de externe omstandigheden (zicht op een vaccin, minder besmettingen in jouw regio, etc.) en proberen hier grip op te krijgen. In deze onzekere tijden merken we dat dit ons machteloos maakt. Het échte vertrouwen ligt in onszelf. Het vertrouwen dat alles een fase is. Het vertrouwen dat we zware omstandigheden aan kunnen. Het vertrouwen dat het leven misschien juist wel de moeite waard wordt door zowel de ups als de downs.

 

Dankbaarheid

Toen ons wereldje kleiner werd, werd ook extra duidelijk waar je behoefte aan hebt en waar je dankbaar voor bent. Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid. Ik ben dankbaar voor mijn bruisende gezin. Ik ben dankbaar voor mijn fijne huis en warme dekbed. Ik ben dankbaar voor mijn betrokken collega’s, met wie ik kan lachen, ook digitaal.

 

Mooie mensen maken mooie momenten en mooie organisaties

Ik heb in heel diverse organisaties mijn strategische bijdrage mogen leveren. Steeds vroeg ik mij af wat nou maakte dat The Hospitalitist zo’n enorme goede ‘werkvibe’ heeft. Ze zijn professioneel, enthousiast, oplossingsgericht en laten ook nu weer een enorme veerkracht zien. Hoe kan dat? Het is mij meer dan ooit duidelijk geworden dat mooie mensen zorgen voor mooie plannen, mooie organisaties en… mooie momenten. En is dat niet wat we altijd zoeken, zowel zakelijk als privé? Mooie momenten. Samen. Dát is The Hospitalitist. Een gouden club.

No Comments

Leave a Comment