Top

10 jaar The Hospitalitist: Maarten Vooijs en Daan Meischke

The HospitalitistArtikel 10 jaar The Hospitalitist: Maarten Vooijs en Daan Meischke

10 jaar The Hospitalitist: Maarten Vooijs en Daan Meischke

10 jaar The Hospitalitist, ontstaan toen 2 verschillende ondernemers hun handen ineen sloegen. Maarten, iemand die een prachtige wereld kan schetsen en uren kan brainstormen over nieuwe ideeën, en Daan, die met zijn realistische kijk ervoor zorgt dat de dromen een realiteit kunnen worden. In dit interview blikken zij terug op de afgelopen 10 jaar, maar kijken ze uiteraard ook naar de toekomst. Lees je mee?

 

In de 10 jaar zie je goed wat de flow van een bedrijf is en waar het naartoe gaat.” – Maarten

 

Daan aan Maarten: ‘Welke momenten in de afgelopen 10 jaar zijn voor jou belangrijke gebeurtenissen geweest die ervoor gezorgd hebben dat je nu de ondernemer bent die je bent?’

 

Maarten: Het moment dat we besloten dat we een hospitality label moesten zijn in ons jonge ondernemerschap en dat dit een label voor verschillende productgroepen binnen de hospitality moest zijn. Voordat we het wisten hadden wij een huisstijl voor een wijn business met de beste sommelier van Nederland en een huisstijl voor koffie met de beste barista van Nederland. En eigenlijk terwijl we de focus hadden op het creëren van dit label, ging  de vraag naar flexibele arbeid erg hard. Het heeft even geduurd voordat we zagen dat die business veel harder ging dan het creëren van  allerlei verschillende producten.  We werden ingehaald door de realiteit. We probeerden 5 bedrijven in de lucht te houden terwijl 1 daarvan echt groeide; The Hospitalitist. Na twee jaar dachten we; We need to change. We zijn terug naar de basis gegaan en bedrijven gaan helpen met vraagstukken omtrent hun menselijk kapitaal en het ontwikkelen van mensen. Daan zei, als we dat gaan doen, stop ik. Ik kan mij nog een gesprek herinneren dat je zei dat wij ons eigendom los moesten zien van onze functie en onszelf de vraag hebben gesteld: “Wat willen we de hele dag doen?”  Dat was mijn eerste grote stap in het ondernemerschap. Dit blijkt goed uit te hebben gepakt, wat Daan veel heeft opgeleverd en mij ook, beiden op onze eigen manier.

 

 

Je moet leren terugkijken en soms niet met de waan van de dag bezig zijn.” – Daan

 

Leonie aan Daan: ‘Wat vond je ervan toen je zag dat The Hospitalitist aan het groeien was, en het label achter bleef?’

 

Daan: Jammer, als je 5 jaar lang hard gewerkt hebt, en geen stuiver overhoudt. Maar we hebben wel een mooie  reis gehad. Je moet leren terugkijken en soms niet met de waan van de dag bezig zijn. Het is goed om na te denken over wat goed is voor het bedrijf, in plaats van wat goed is voor de hobby van Daan en Maarten. We zien beiden ons werk als hobby, we genieten ervan. Het is goed voor het bedrijf om met de core van het bedrijf bezig te zijn, datgene waar het bedrijf geld mee verdient en in de markt het meeste voor gewaardeerd wordt. Dat heeft meer aandacht en naam nodig. Als je een goede core hebt, maar bezig bent met kleine kindjes die niet groot worden, dan gaat het niet werken.


“De markt waar The Hospitalitist in zit is heel avontuurlijk; generatie, klanten, ontwikkeling van mensen tussen de 20-23 jaar. Als je bedenkt voor welke partners wij werken en gewerkt hebben, dat is heel cool.” – Daan

 

Maarten aan Daan: ‘Welke grote learnings heb jij meegenomen gedurende je carrière tot nu toe en hoe werkt dat nu voor je?

 

Daan: Je moet continu je baan blijven ontdekken, en wat je nodig hebt in het leven. De eerste 5 jaar waren wel erg vet, omdat je hard groeit en zo ontzettend veel mensen ontmoet in deze markt. De markt waar The Hospitalitist in zit is heel avontuurlijk; generatie, klanten en ontwikkeling van mensen tussen 20-23 jaar. Als je bedenkt voor welke partners wij werken en gewerkt hebben, dat is heel cool. Ik vind het steeds leuker om anderen te laten slagen dan zelf te slagen. Ik was een persoon die met mensen werkte en nu werk ik niet met iemand, maar sta ik er juist buiten. Dat gaat me heel erg goed af en daarom kan ik nu na 3 jaar weer loslaten en veel intensiever aan dit mooie bedrijf meedraaien zonder emotie en zonder judging over mensen.

 

Maarten aan Daan: ‘Hoe ben je er anders mee omgegaan?’

 

Daan: Ik denk doordat ik realistischer ben geworden. Je moet af en toe tegen jezelf zeggen ‘zo gaat het leven’, trek het je niet persoonlijk aan dat iemand anders in het leven staat dan jijzelf en je kunt het niet beïnvloeden. Als je je dit realiseert, kun je iemand veel rustiger coachen. Natuurlijk hoop ik altijd dat het beter en sneller gaat. Je moet altijd willen winnen en leren incasseren.

Mijn compagnon nu is net zoals Maarten, iemand die een gigantisch mooie wereld kan schetsen, daar krijg ik weer heel veel energie van. Dan kom ik weer met alle problemen, maar probeer dit altijd te doen zonder de energie eruit te halen, want het zijn bijzondere mensen.

 

Waar ik het meeste trots op ben is dat de hele buitenwereld ons 10 jaar lang heeft bestempeld als hét bedrijf voor kwalitatief goede mensen.” – Daan


Leonie aan Maarten en Daan:
‘Jullie zijn nu 10 jaar aan het ondernemen, en nu?’

 

Daan: Je weet het natuurlijk nooit, want het is ook marktafhankelijk en klantafhankelijk. Het is goed om korte doelen te stellen en voor de aankomende 10 jaar mensen om je heen te verzamelen die het willen gaan doen. Je kunt niet na 10 jaar nog steeds de meest belangrijke “powerful” figuur zijn. Ik denk dat het veel beter is om de organisatie te laten oppakken door de nieuwe generatie die in het bedrijf zit. Natuurlijk kun je betrokken blijven op de achtergrond, maar de nieuwe generatie moet het idee krijgen ‘dit zijn mijn 10 jaren’.

 

“Een bedrijf is groeien in verandering” – Maarten

 

Maarten: Als je tot een bepaalde hoogte groeit, verandert de dynamiek op zo’n manier dat er links en rechts moeilijkheden ontstaan en je moet uit bepaald hout gesneden zijn om je daar doorheen te bewegen. Een bedrijf opbouwen was een hele gave ervaring, maar ik weet nu beter wat ik wel en niet kan, en wat ik wel en niet wil. Voor mijzelf wil ik me meer gaan specialiseren. Bij mijn volgende keuze ga ik meer rekening houden met wat ik kan en wat ik wil om meer op mijn eigen focus te blijven. Ik hoop dat we een soort vehicle hebben gebouwd waarin de nieuwe generatie een kans krijgt. Er zijn dan ook mensen zorgvuldig gekozen om dat te gaan doorpakken. Ik hoop dat het zo gaat uitwerken als we ons voorgenomen hebben.

 

“De basis staat goed, en nu hebben we alle reden om positief de toekomst tegemoet te zien en te blijven groeien” – Maarten

 

Om het interview mee af te sluiten; wat is jullie boodschap aan talenten, partners en medewerkers?

 

Daan: Dit advies is voor alle groepen hetzelfde. Kies je pad en werk er hard voor. Doe wat je leuk vindt en wees niet bang. Toen ik 16 was moesten we een slogan bedenken, mijn slogan was; ‘Leer te leven met al het lelijke in je leven’. Je kan wel de hele tijd denken aan wat je niet kan, maar je moet gewoon doorgaan. Je moet hetgene dat je leuk vindt gewoon heel veel doen. Oprecht, eerlijk en je ding blijven doen.

 

Maarten: Daarop aansluitend; er is nou eenmaal angst. Ik gun mensen speelsheid. Als ik zou moeten omschrijven hoe wij in het leven staan, wat onze gemeenschappelijke deler is als ondernemers dan is dat de wereld tegemoet treden als één grote speeltuin, alles doen en proberen. Met een lach onderuit durven gaan en weer opstaan. Dat gun ik iedereen, dat zijn zulke mooie momenten. Voor mij is dat speelsheid, kijk wat luchtiger naar dingen.

 

Maarten aan partners: Voor mij is de gemeenschappelijke deler in deze branche dat we heel goed zijn in praktisch handelen en snel schakelen. Ik gun partners ook dat ze dat doen terwijl ze hun ogen op de horizon houden, want dat gebeurt naar mijn mening te weinig. Ze leven zo in de waan van de dag en gaan steeds korter kijken. Hou je blik op ver en doe wat je doet.Verandering is tegenwoordig een gegeven en zal alleen maar sneller worden.

 

10 jaar The Hospitalitist, een fenominale mijlpaal in een reis vol verrassingen, leermomenten en nieuwe inzichten. Graag willen wij iedereen bedanken voor hun betrokkenheid bij The Hospitalitist en bij draagt aan deze reis!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.