Top

Van chaoot naar georganiseerd

The HospitalitistZelfbewustzijn Van chaoot naar georganiseerd

Van chaoot naar georganiseerd

Leestijd: ongeveer 1 minuut

Door: Chelsey Zebeda

 

Volle agenda’s, talloze herinneringen op je telefoon, constant chaos in je hoofd, en je vergeet altijd wel wat. Dat is hoe ons talent, Chelsey (18), haar laatste jaar op de middelbare school doorbracht. Lees hieronder hoe ze van chaoot naar georganiseerd ging en dus leerde plannen.

 

Op de middelbare school heb ik het altijd zwaar gehad. Ik vond het moeilijk om mijn week geordend te houden en ik had veel stress. Ik was helemaal niet goed in het bijhouden van een planning of iets. Het afgelopen jaar heb ik genoten van een tussenjaar, waarin ik veel beter ben geworden in het plannen van mijn tijd. Want ondanks dat ik een tussenjaar had, werkte ik veel, volgde ik een opleiding voor twee dagen in de week en had ik muziekles. Dit moest natuurlijk allemaal geordend gaan, anders zou ik de controle helemaal kwijt raken. Chaos is niks voor mij. Het is ook weer niet zo dat ik alles inplan, spontaniteit moet er ook zijn. Ik heb een paar plan-tips die goed van pas kunnen komen, mocht je beter gebruik willen maken van je dag!

 

Sta op!

De eerste tip die ik meegeef is: blijf niet te lang in je bed liggen ‘s ochtends. Sta maximaal een half uur na je wekker op en maak dan ook gelijk je bed netjes. Dit kun je zien als de eerste taak die je afrondt op een dag!  Zo kom je goed in de mood om meer taken af te ronden gedurende je dag, én je krijgt zin om het te plannen! Als je meer wilt lezen over waarom goed slapen en niet te lang in bed blijven goed voor je is, raad ik je aan het boek ‘Why We Sleep’ te lezen.

 

Blijf consistent

Consistency is key, zeg ik altijd tegen mezelf. Zodra je een soort van ritme in je leven gevonden hebt, zul je dit ook behouden. Neem bijvoorbeeld elke dag rond dezelfde tijd opstaan. Je lichaam gaat dit als zien als normaal en je gaat automatisch rond die tijd opstaan. Geen wekker meer nodig! Zo creëer je routine en discipline in je leven. Het gaat een gewoonte worden om vaker dingen te plannen, vooruit te kijken in je week en vaste momenten te maken. Zo is het mij uiteindelijk ook gelukt. Het begin is altijd moeilijk, maar je moet maar door die zure appel heen bijten. Daarna werd het geleidelijk aan makkelijker en dus meer een gewoonte in plaats van een last.

 

Beloon jezelf

Het is daarnaast goed om jezelf af en toe te belonen voor je harde werk. Koop wat moois voor jezelf, of maak een uitstapje met vrienden. Het moet wel leuk blijven, toch? Anders raak je in een sleur waar je zo snel mogelijk uit wil en dat moeten we niet hebben. Dus wees niet bang om ook daaraan te denken. Hard werk kan niet onbeloond blijven!

 

Dus, heb je al een idee hoe je het aan gaat pakken? Er zijn ook heel veel andere artikelen te lezen over hoe je goed kunt plannen, dus ik zou zeggen: pak die erbij en vergelijk wat opties. Een goede (wetenschappelijke) bron voor meer informatie is Harvard Business Review, of Psychologie Magazine. Wees niet bang om hulpmiddelen te gebruiken, zoals een planner of een agenda. Een goed begin is het halve werk!

No Comments

Leave a Comment