Menu

Etiquette in de horeca 2.0: voor als het straks weer mag!

Wijzigingsdatum 18 juli 2022
Auteur Flor Ferrer

Hoe zaten die horeca etiquette ook alweer? Weet je nog wel ‘hoe het eigenlijk heurt‘? We mochten zo lang niet uiteten dat we straks misschien niet eens meer weten hoe we een vork vast moeten houden, genânt!  In onze vorige blog Etiquette in de horeca, hoe zat het ook alweer? hebben we de etiquette vanuit service perspectief besproken. Nu leek het me handig de etiquette vanuit het gastenperspectief op te frissen, voor als we straks weer uiteten mogen!

 

Etiquette 1: een goed gespreksonderwerp

Praten met een volle mond is tot op de dag van vandaag nog steeds niet de bedoeling. Ik snap de struggle hoor, daar niet van. Je had de afgelopen tien minuten niet echt iets toe te voegen, maar nou wordt het gesprek natuurlijk precies interessant als je die hap hebt genomen, waardoor je eigenlijk nu niet hoort te participeren.

Verder schijnen er ook etiquette-regels te zijn rondom de gesprekken die je mag voeren aan tafel. Wist je dat het bijvoorbeeld niet de bedoeling is dat je het gaat hebben over het eten, ook al is het heel erg lekker? Zelfde geldt voor politieke kwesties, religieuze overtuigingen of deprimerende onderwerpen.

Dingen waar je wel over mag praten aan tafel (als je je mond leeg hebt) zijn: muziek, mode, actualiteiten of eigenprestaties. Let wel op dat het gesprek vooral een positieve lading heeft en dat je oogcontact behoudt.

 

Etiquette 2: Wacht op de anderen

Voordat je begint met eten moet je erop letten dat iedereen zijn of haar bord heeft gekregen. Het is niet netjes wanneer je in je eentje begint te eten! Wat betreft opscheppen, wees niet te enthousiast. De etiquette schrijft voor dat je beter twee keer kunt opscheppen, dan een Mount Everest aan eten op je bord te hebben liggen. 

 

Etiquette 3. Wijzen mag niet

Wijzen mag niet” is een statement die we waarschijnlijk allemaal vaak genoeg hebben gehoord. Dit geldt dus ook voor als je aan tafel zit. Wijzen is een hele sterke no-go volgens de etiquette, dus houd dit vooral in je achterhoofd.

 

Etiquette 4: Zout en peper horen samen

Mocht iemand naar zout vragen, vergeet dan niet de peper erbij te geven. Het werkt ook zo andersom. De horeca-etiquette schrijft voor: zout en peper is een onafscheidelijk duo. Kortom: geef deze nooit apart!

 

Etiquette 5: Geen telefoons

Vergroeid met je telefoon? Ik ook. Maar aan tafel heb je hem tijdens zo’n gezellige bijeenkomst zeker niet nodig. Als je hem op tafel legt, geef je het signaal dat ieder berichtje of belletje belangrijker kan zijn dan met wie je op dat moment bent. Niet gezellig. Dus, leg hem niet op tafel. En mocht je gebeld worden en het is ècht belangrijk, loop dan even naar buiten nadat je je excuses hebt aangeboden.

Uit eten gaan is spannender dan verwacht, hè? Veel dingen om over na te denken. Maar no worries, met deze etiquette-tips voor aan tafel sta je al één-nul voor. Hopelijk kunnen we snel met z’n allen deze regels toepassen in alle geweldige horecatentjes!