Menu

Hoe loop je met borden? Volg onze tutorial!

Wijzigingsdatum 18 juli 2022

In de horeca wil je het liefst met drie of vier borden tegelijk kunnen lopen. Dat kun je op je werk oefenen met gerechten uit de keuken, maar dat is riskant. Stel je voor dat je jus over een gast heen morst bij het uitserveren. Of erger: je laat een gerecht vallen… Nee, dan kun je beter thuis oefenen.

Ons talent Britt oefende thuis met drie borden te lopen. Ze maakte er een video over die handig is voor iedereen die ook met borden wil leren lopen. Britt bedacht slimme manieren om makkelijk te beginnen en het zichzelf steeds moeilijker te maken. Binnen een week kon ze professioneel met drie borden lopen! We hopen dat haar video jou inspireert om ook te gaan oefenen!

https://www.youtube.com/watch?v=2Zk_bjA8BOU&feature=emb_title 

STAP 1: hoe loop je met drie borden?

Hoe moet je met drie borden lopen? Als je nog nooit met borden hebt gelopen, kun je het beste met drie borden tegelijk beginnen. Je houdt twee borden in je linkerarm en één in je rechterhand.

Zo houd je de borden vast:

  • Houd je linkerarm in een hoek van 90 graden, met je handpalm omhoog.
  • Steek je pink en duim omhoog. Je vingers blijven in lijn met je onderarm.
  • Zet het eerste bord op je drie vingers.
  • Laat het tweede bord steunen op je onderarm en je duim en pink.
  • Het derde bord pak je met je rechterhand.

In de video laat Britt zien hoe ze de borden recht zet en toetst of ze wel recht blijven. Zij doet dat met paaseitjes, maar je kunt ook knikkers, erwten of water gebruiken.

Tip: pas op, de borden kunnen heet zijn!

Als je oefent, zijn de borden koud. Maar op je werk zullen ze vaak warm zijn. Daarom hebben borden een randje aan de onderkant. Zorg dat dit randje op je onderarm steunt, en niet het bord zelf. Het opstaande randje geeft wat afstand tot de hitte. Vooral als je een eindje van de keuken naar de tafel, moet lopen, wil je niet dat het bord op je arm gaat branden.

 

STAP 2: hoe serveer je de borden uit?

Met borden kunnen lopen is de eerste stap Als je eenmaal bij de tafel bent, volgt stap twee: het uitserveren van borden. Dat is een uitdaging die je ook goed thuis kunt oefenen. De grote uitdaging is dat je de borden recht houdt, zowel het bord dat je uitserveert als de borden die je nog in je andere hand hebt.

Hieronder wat tips voor het uitserveren van borden:

  • Uitserveren doe je altijd vanaf rechts. Je plaatst dus met je rechterhand aan de rechterkant van de gast het bord op tafel.
  • Probeer vriendelijk te glimlachen en ontspannen te kijken, dat geeft de gasten een goed gevoel.

 

STAP 3: hoe ruim je de borden af?

Zijn je gasten klaar met eten? Dan is het tijd om af te ruimen. Borden uithalen doe je met dezelfde techniek als het lopen met drie borden. Het eerste bord, dat op je vingers steunt, gebruik je om het bestek en etensresten op te schuiven. Het tweede bord, dat op je onderarm steunt, wordt het stapelbord. Je kunt net zolang lege borden stapelen tot het te zwaar wordt.

 

FINAL STEP: hoe loop je met vier borden?

Als je er klaar voor bent om met vier borden te lopen, dan moet je een nieuwe techniek aanleren. Ook die kun je oefenen met de tips van Britt. Je houdt de borden net even anders vast. Dat kunnen we wel opschrijven, maar het gaat een stuk sneller om deze video te bekijken.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=N5lX5oLHVRs&feature=emb_title 

We hopen dat deze blog en video’s jou helpen om je serveertechnieken in de horeca te verbeteren. Wil je meer weten over serveren in de horeca? Lees dan ook: Etiquette in de horeca: hoe zit het ook alweer?

Wil jij werken in de horeca? Bekijk onze vacatures!