Menu

Zoek niet de persoon bij de baan, maar de baan bij de persoon

Wijzigingsdatum 30 augustus 2022

Mismatches komen schrikbarend veel voor en kosten werkgevers handenvol geld. Dat komt omdat men de focus niet scherp heeft, zegt Demian van Keken, recruiter bij The Hospitalitist. Het traditionele recruitmentproces zit binnenstebuiten.

Volgens Forbes maakt één op de vier nieuwe medewerkers het jaar niet vol bij een bedrijf. Vervanging kost gemiddeld een vijfde van het jaarsalaris. En dan hebben we het nog niet eens over kennislekken of teamspirit.

Hoe is dat mogelijk? Zijn we tè enthousiast bij het eerste gesprek? Zijn sollicitanten niet helemaal eerlijk? Laten we steken liggen binnen het onboardingsproces? Misschien. Maar veel belangrijker: het recruitmentproces zit binnenstebuiten.

Een ideale match draait om soft skills, terwijl binnen werving en selectie de focus vaak ligt op hard skills

Uit onderzoek blijkt dat mensen die voortijdig het bedrijf verlaten met name een klik missen op bepaalde soft skills. Zo kan 26 procent ‘niet omgaan met de wijze van feedback’ en is 17 procent ‘niet gemotiveerd’. De medewerker voelt zich niet thuis in de bedrijfscultuur.

“Elk bedrijf heeft een eigen cultuur, dit vraagt vaak om skills die hierop aansluiten”, zegt Demian. “Uiteindelijk is het belangrijk hoe er met jouw skills wordt omgegaan en hoe jij je werk kan uitvoeren. Kan jij daadwerkelijk jouw expertise gebruiken op de manier die jou het best past?’’

Cultural fit

Zelf koos Demian dan ook voor The Hospitalitist om de bedrijfscultuur. “Ik heb de afgelopen 10 jaar af en aan voor The Hospitalitist gewerkt”. Altijd bleef ik een goed gevoel hebben bij dit bedrijf en leerde ik er veel mensen kennen. Met het huidige overschot in aanbod op de arbeidsmarkt, was het voor mij erg lastig kiezen waar ik uiteindelijk wilde starten en wat voor en welke baan bij mij paste. Mijn passie bleef nog steeds horeca, maar de zere knieën waren voor mij wel klaar. Toen ik uiteindelijk een aanbod kreeg om toch mijn steentje bij te dragen aan dit prachtige vak, was de keuze voor mij duidelijk. Ik bevind mij in een mooi bedrijf met ondernemende mensen.’’

Dat recruiters te weinig kijken naar een cultural fit, vindt Demian niet gek. “Daar is het traditionele recruitmentproces niet op ingericht. De focus ligt op de hard skills, de functie-eisen. Men wordt geselecteerd op basis van het aantal vinkjes die bij die eisen kunnen worden gezet. Voldoet iemand daar niet aan, dan wordt iemand te pas en te onpas afgewezen. Een soft skill-eisenlijst is er helaas niet.”

Ga uit van de persoon, niet van de job

The Hospitalitist draait het om. Recruiter Demian gaat met talent dieper in op hun drijfveren en hun kracht. Daar zoekt hij vervolgens een passende baan bij. “In traditioneel recruitment verkoopt men de baan, wij verkopen een persoon met ambities en talenten waar wij in geloven, die een omgeving zoekt waar die tot hun recht komen.”

Wat voor voordelen heeft deze manier van recruiten? “Onze kandidaten voelen zich gehoord en ervaren dat de baan beter bij hun wensen aansluit, vertelt Demian. “Hierdoor voelen ze ook meer de verbinding met het bedrijf. We maken voor elk talent een persoonlijk profiel, waar zowel zijzelf als hun toekomstig werkgever waardevolle inzichten uit kunnen halen. Bovendien weet een werkgever dat zijn of haar nieuwe collega gemotiveerd is; de persoon heeft immers de baan uitgekozen, niet andersom. In mijn ogen leidt dit tot duurzaam werkgeluk.”

Sta jij open voor deze innovatieve manier van talent binnenhalen? Ik ga graag met je in gesprek.

Neem contact op via demian@thehospitalitist.nl